Violist in het verzet

Herinneringen van Maurice Ferares


Author: Maurice Ferares
eBook
Pages: 214
Language: Dutch
Publication date: 30/11/-0001
3.49 €
VAT included
Instant download after purchase
Adobe PDF format Adobe PDF format
ePub e-book format ePub e-book format
Mobi / Kindle format Mobi / Kindle format
Also sold in:
Barnes & NobleCasa del Libro
Maurice Ferares overleefde de Shoa in Amsterdam, als enige van zijn familie
Maurice Ferares was ooggetuige van de confrontatie van een Amsterdamse arbeidersbuurt met het opkomende fascisme in de jaren dertig. Hij beschrijft de razzia's van de Duitsers op de joden in Amsterdam Oost die hij meemaakte, verstopt tussen het plafond van de huiskamer en de vloer van de zolder daarboven in het huis waar hij was ondergedoken.

In Violist in het verzet beschrijft Ferares zijn ervaringen in het verzet en als onderduiker.
Het eerste exemplaar van het boek werd aangeboden aan Piet Nak, die staand op een schuilkelder op de Noordermarkt in Amsterdam de werknemers van de gemeentereiniging op 25 februari 1941 tot staking opriep als protest tegen de anti-joodse maatregelen van de bezetter.


Ferares - een joodse violist, die van het ene onderduikadres naar het andere trok - schetst treffende de teloorgang van een cultuur. Ferares was getuige van een bloeiend, aan de sociaal-democratie gelieerd joods arbeidersleven, dat door de bezetting op geraffineerde wijze langzamerhand wordt ondermijnd... De auteur blijkt uit een rijke bron van herinneringen te kunnen putten om aan de hand van details het steeds beangstigender joodse leven in Amsterdam-Oost te schetsen... Ferares' onbevangen stijl en medogenloze observaties maken het boek tot een tot een buitengewoon boeiend oorlogsdocument.
(NRC-Handelsblad)

Het boek is een ontroerend debuut vol ingehouden verdriet.
(Vrij Nederland)

Ik heb veel boeken over de oorlog gelezen, ook over Amsterdam tijdens de bezetting, maar ik ben niet eerder zo koud geworden en ontroerd geraakt.
(Het Parool)
El vendedor asume toda la responsabilidad de esta entrada.
Maurice Ferares (1922) kwam uit een arbeidersgezin in Amsterdam. Hij studeerde viool aan het Conservatorium van Amsterdam tot 1941 toen de nazi’s dat voor Joden verbieden. Hij dook onder en nam deel gedurende de hele oorlog aan het verzet tegen de Duitse bezetter. Hij was de enige overlevende van de familie Ferares. Na de oorlog werd hij een leerling van een briljante Nederlandse violist. Hij gaf vioolrecitals en was lid van verschillende orkesten. Zeer actief in de politiek, nam hij deel aan de antikoloniale bevrijdingsbewegingen in Indonesië en Algerije. Hij speelde een belangrijke rol in de vakbeweging van musici op Nederlands en internationaal niveau. Ferares begon te schrijven op latere leeftijd. Violist in het verzet (1991) is zijn eerste roman…

If you like this ebook, you might also like:

© 2019 XinXii - GD Publishing Ltd. & Co. KG. Imprint | Terms of Use | Privacy Policy
€ Euro
International sites: German (main) | English | Spanish | French | Italian | Dutch | Portuguese | Russian